In verbinding met jezelf
Wanneer je lange tijd iets doet wat niet bij je past of wanneer je iets ingrijpends mee maakt, kan het gebeuren dat je een bepaalde balans met jezelf verliest.
Misschien zit je niet lekker in je vel, weet je niet wat je wilt, voel je je opgebrand of heb je behoefte aan zingeving in je leven.
Welke vorm die disbalans ook aanneemt, het is belangrijk om (weer) zo dicht mogelijk bij je kern te komen. Bij datgene dat jou laat stralen, dat jou jij maakt. Therapiesessies kunnen daarbij helpen. Tijdens de sessies wordt er gebruik gemaakt van verschillende werkvormen die samen zorgen voor meer verbinding met jezelf.
In 2018 ben ik afgestudeerd als kunstzinnig therapeut, in 2019 heb ik de opleiding tot integrale yogadocent afgerond en al veel langer schrijf ik persoonlijke gedichten voor mensen met een boodschap.
Al deze aspecten samen vormen een unieke manier van werken aan een hulpvraag.
Mijn manier van werken is kernachtig en doelgericht: ik wil jou (weer) in verbinding brengen met wie je bent, je zien voor wie je bent en jouw verhaal vertellen. Mijn doel is om je de verwondering weer terug te geven, zodat je de magie in de dagelijkse dingen weer gaat zien.
Vanuit mijn praktijk thuis en op locatie werk ik met zowel volwassenen als kinderen aan hun hulpvraag. Deze vorm van therapie bestaat uit gesprekken voeren, het lichaam voelen en het creëren van kunst. Er wordt altijd gekeken naar wie jij bent, waar jij behoefte aan hebt en wat je mogelijkheden zijn.
Kunstzinnige therapie is een laagdrempelige vorm van vaktherapie waarbij creatieve middelen zoals tekenen, schilderen en boetseren worden ingezet om aan een hulpvraag te werken. Binnen de therapie staat de beleving voorop. Het gaat nooit om het eindresultaat van het kunstzinnig werk. 'Talent' of ervaring in schilderen, tekenen of boetseren is dus niet nodig. Door iets te creëren vanuit je gevoel, zet je iets van je binnenste neer in de buitenwereld.
Yoga leert je om bewust te zijn van jezelf. Door verschillende houdingen aan te nemen en ademhalingsoefeningen toe te passen, kom je in een staat van ontspanning. In deze staat is er een mogelijkheid om te observeren wat het lichaam, de ademhaling en de geest je willen zeggen.
Je wordt soepeler en leert om door te ademen in elke situatie. De staat waarin je je tijdens de houdingen bevindt, leer je steeds meer mee te nemen in het dagelijks leven.
Schrijven is een manier om gedachten om te zetten in iets tastbaars. Een vorm waarmee je kunt communiceren en je innerlijk naar buiten brengt. Schrijven helpt om te verwerken, te relativeren en woorden te geven aan innerlijke processen.
Gespreksvoering brengt het geheel samen. We bespreken alles dat je tegen komt en komen zo tot nieuwe inzichten.
Kunstzinnige therapie biedt ruimte om te praten over gevoelens en gedachten. Het is een holistische therapievorm. Dit houdt in dat er met alle facetten rekening worden gehouden. Zoals lichamelijke beleving, de thuissituatie, gebeurtenissen op werk of school, etc.
Voor kinderen is deze vorm van therapie zeer geschikt omdat het een speelse manier biedt om bepaald gedrag in te zien en aan hulpvragen te werken. Kinderen vinden het vaak leuk om creatief bezig te zijn. Tijdens de therapie werken zij (deels) onbewust en met plezier aan persoonlijke doelen.
Kunstzinnige therapie kan onder meer ondersteuning bieden bij:
ADHD ADD
Autisme (Faal) Angst
Een laag zelfbeeld Ingrijpende gebeurtenissen
Fysieke klachten Burn-out
Rouwverwerking Stress
Zingeving (Hoog) Gevoeligheid
Leerproblemen Sociale problemen
Een traject begint altijd met een vrijblijvend intakegesprek. Samen met cliënt en omgeving (zoals ouder(s), leerkracht(en), etc.) kijken we naar de hulpvraag. Aan het einde van het intakegesprek kijken we samen wat de mogelijkheden en wensen zijn. Een gemiddeld therapietraject bestaat uit ongeveer tien sessies:
De diagnostische sessie(s), werksessies, een afrondende sessie en het eindgesprek.
De hoeveelheid sessies is volledig afhankelijk van de wensen, behoeften en mogelijkheden.
Het uitgangspunt is tien sessies maar dit kunnen er ook meer zijn.
Meer informatie is te vinden op de website van de NVKT. Interesse in deze vorm van therapie? Stuur me gerust een mailtje via het contactformulier.
Een intakegesprek is gratis en vrijblijvend. We kijken tijdens het gesprek of we bij elkaar passen en wat ik voor je kan betekenen.